Nucleaire geneeskunde

TRANSRAD is een belangrijke speler in het transport van radioactief materiaal en isotopen die worden gebruikt in de nucleaire geneeskunde.

De medische sector maakt gebruik van de eigenschappen van deze elementen voor zowel de diagnose als de behandeling.

TRANSRAD is betrokken bij alle stadia van de distributieketen, van de grondstoffen tot in de ziekenhuizen.

We zijn zowel actief in de radiochemie als in de radiofarmacie.

De distributieketen van Molybdeen-99 (Mo-99) is een mooi voorbeeld van de complexiteit van ons vak.

Molybdeen-99 is het moederisotoop van Technetium-99 (Tc-99). Dit radio-isotoop wordt gebruikt voor nagenoeg 80% van alle in-vivo diagnoses.

Het wordt voornamelijk gebruikt bij de diagnose van de werking van de schildklier en bij het opsporen van de aanwezigheid van kankercellen in de longen, het hart, de lever, de galblaas of de botten.

De eerste stap is de productie van targets van Uranium-235 (U-235). Deze targets worden vervoerd naar reactoren waar ze worden bestraald. De splijtingsreactie zorgt voor de productie van Mo-99. De bestraalde targets, die U-235 en Mo-99 bevatten, worden dan vervoerd naar de productiefaciliteit waar het Mo-99 in vloeibare vorm wordt geproduceerd (Production Facility for Fission Isotopes). Deze flacons met vloeibare Mo-99 worden vervolgens naar de productie-eenheden voor de Mo-99/Tc-99m generatoren vervoerd (Production Facility for Radiopharmaceuticals). De generatoren worden rechtstreeks naar de ziekenhuizen vervoerd waar het Tc-99 wordt geïnjecteerd in de patiënt.

Vermits de halveringstijd van Mo-99 en Tc-99m respectievelijk slechts 66 uur en 6 uur bedraagt, is de verdeling van deze isotopen een race tegen de tijd.

We verdelen wereldwijd ook tal van andere isotopen die worden gebruikt in de radiofarmacie, zoals jodium, yttrium, gallium, enz.

schema cycle du combustible

Radioactief materiaal met een korte halveringstijd vervoeren, is als het vervoeren van een emmer water met gaten en ervoor moeten zorgen dat u snel genoeg bent om nog water tot bij uw eindklant te krijgen.

Rob Dekkers
Wereldwijd marktleider logistiek en distributie, GSC, Life Sciences, Core Imaging, GE Healthcare